{{ section.name }} Support

Vi fandt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} og {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} for '{{ searchTerm }}'

0 Results found

4096 3072 Max (1)

Effektive komfurer skal bidrage til, at Madagaskar igen bliver ”den grønne ø”

For at hjælpe med at reducere CO₂-udledninger og bremse den hurtige skovrydning i Madagaskar, støtter myclimate produktion og distribution af energieffektive og soldrevne komfurer. Projektet omfatter også undervisning i klimavenlige madlavningsmetoder for skolebørn samt et træplantningsinitiativ, hvor der plantes ét træ for hvert komfur, der distribueres.

Myclimate Madagascar Initiative Parabolic Cookstove Training Cover
Kort og godt om projektet
Projekttype: Energieffektive solcelledrevne komfurer. Projektlokation: Madagaskar. Årlig CO₂-reduktion: 269.621 tons. Den adresserede udfordring: Forbrug af brænde og trækul.
Læs mere om projektet hos myclimate

Projekt solkomfurer

Vores partner myclimate har indgået et samarbejde med den schweizisk-madagaskiske organisation ADES (Association pour le Développement de l'Énergie Solaire). Siden 2002 har ADES produceret komfurer drevet på solenergi i Madagaskar – og solgt dem til en reduceret pris til lokale husholdninger. Siden 2010 har deres aktiviteter omfattet hele øen, og de har udvidet deres udvalg med energieffektive komfurmodeller, der supplerer brugen af solkomfurer, når solen ikke skinner.

I dag tilbyder ADES et udvalg af ni forskellige soldrevne og energieffektive komfurmodeller til private husholdninger samt til institutioner og kommercielle kunder såsom skoler, børnehjem og hospitaler. Projektet har produktionsfaciliteter og distributionscentre over hele øen, og siden 2017 har en lastbil fungeret som mobilt promoverings- og informationscenter, primært i landområderne i det nordlige Madagaskar.

Miljøundervisning

ADES afholder arrangementer for at øge den lokale bevidsthed om miljøbeskyttelse og sundhed, sund kost og brændstofeffektiv madlavning. Med et innovativt miljøundervisningsprogram bringer ADES både skolebørn og deres lærere tættere på deres lokale flora og fauna, og motiverer dem til at handle mere miljøvenligt.

De klimavenlige komfurer sparer op til 50 procent af forbruget af trækul eller brænde. Det resulterer i betydelige økonomiske besparelser i husholdningsbudgettet, sparer tid og resulterer i færre ture for at samle brænde. Særligt kvinder og børn drager nytte af nul emissions-komfurerne og den renere forbrænding i de energieffektive komfurer, idet de udsættes for mindre røg under madlavning.

Udbredelsen af energieffektive og soldrevne komfurer er et effektivt middel til at afhjælpe den hastige skovfældning i Madagaskar og reducere CO₂-udledningerne fra biomasse. Derudover betaler ADES for, at et træ bliver plantet, hver gang et komfur bliver solgt.

Dette projekt understøtter ti af FN’s verdensmål
Mål 1: Mere end 1,2 millioner mennesker drager nytte af initiativet, blandt andet grundet lavere udgifter til brændsel (179 DKK sparet pr. husholdning om året). Mål 3: Især kvinder og børn nyder godt af bedre luftkvalitet. Mål 4: På 712 skolebesøg er næsten 80.000 elever og omkring 3.500 lærere blevet klogere på klimabeskyttelse og renere madlavning. Mål 5: Særligt piger og kvinder sparer tid på at samle brænde og holde et ildsted i gang. Mål 7: 212.220 soldrevne og energieffektive komfurer er blevet produceret og solgt. Mål 8: 138 fastansatte medarbejdere foruden diverse deltidsmuligheder. Derudover 143 jobs hos lokale leverandører og omkring 100 uafhængige komfurforhandlere. Mål 12: Ni forskellige komfurmodeller produceres lokalt med lokale materialer. Mål 13: Hvert komfur sparer omkring 1,7 ton CO2 om året samt 2,3 ton træ eller 0,7 ton trækul. Mål 15: 1,7 millioner ton træ er blevet sparet indtil nu, hvilket svarer til 8.810 hektar bevaret skovområde. Mål 17: Overførsel af teknologi og teknologisk selvstændighed.
Læs mere om FN's verdensmål her.
Gennemsigtighed og dokumentation
Gennemsigtighed er afgørende for at sikre troværdighed og tillid til klimabeskyttelsesprojekter. Hvis du ønsker at dykke mere ned i projektet, kan du finde officiel dokumentation såsom projektbeskrivelser, årlige fremskridtsrapporter, uafhængige revisioner og verificeringsrapporter
Bliv klogere på ADES' projekt i Madagaskar her

"”Min bedstemor siger, at Madagaskar plejede at være en grøn ø. I dag er det en rød ø.”"

Eléonore, gift med Luc Rado Rabotoson, som er ansat på projektet, omkring skovrydning.

Innovativ madlavning & løbnde teknsiske forbedringer

Solkomfurerne er ideelle til tilberedning af traditionel madagaskisk mad såsom ris, majs, kassava, suppe og kylling. At lave mad på denne nye måde kræver dog, at brugerne ændrer deres vaner. Derfor gennemfører ADES særlige programmer med træning og oplysning for at sikre korrekt og bekvem brug af solkomfurteknologien.

Siden 2017 har man brugt biomasse i form af såkaldte ”artemisia-briketter” i stedet for brænde til at fyre med i ovnene. Briketterne er en meter lange, vejer ti kilo og er fremstillet af resterende biomasse fra produktionen af malariamedicin. Sammen med indførslen af en semi-industriel produktion, kan de energieffektive komfurer ikke blot produceres mere klimavenligt, men også på en mere effektiv måde og i bedre kvalitet.

the cookstove in action in madagascar

Din browser er forældet. Du kan opdatere til en nyere version her

Hov! Den side, du søgte, er ikke tilgængelig. Vi håber, at du finder det, du søger.