Effektive komfurer skal bidrage til, at Madagaskar igen bliver ”den grønne ø”
For at hjælpe med at reducere CO₂-udledninger og bremse den hurtige skovrydning i Madagaskar, støtter myclimate produktion og distribution af energieffektive og soldrevne komfurer. Projektet omfatter også undervisning i klimavenlige madlavningsmetoder for skolebørn samt et træplantningsinitiativ, hvor der plantes ét træ for hvert komfur, der distribueres.
Projekt solkomfurer
Vores partner myclimate har indgået et samarbejde med den schweizisk-madagaskiske organisation ADES (Association pour le Développement de l'Énergie Solaire). Siden 2002 har ADES produceret komfurer drevet på solenergi i Madagaskar – og solgt dem til en reduceret pris til lokale husholdninger. Siden 2010 har deres aktiviteter omfattet hele øen, og de har udvidet deres udvalg med energieffektive komfurmodeller, der supplerer brugen af solkomfurer, når solen ikke skinner.
I dag tilbyder ADES et udvalg af ni forskellige soldrevne og energieffektive komfurmodeller til private husholdninger samt til institutioner og kommercielle kunder såsom skoler, børnehjem og hospitaler. Projektet har produktionsfaciliteter og distributionscentre over hele øen, og siden 2017 har en lastbil fungeret som mobilt promoverings- og informationscenter, primært i landområderne i det nordlige Madagaskar.
Miljøundervisning
ADES afholder arrangementer for at øge den lokale bevidsthed om miljøbeskyttelse og sundhed, sund kost og brændstofeffektiv madlavning. Med et innovativt miljøundervisningsprogram bringer ADES både skolebørn og deres lærere tættere på deres lokale flora og fauna, og motiverer dem til at handle mere miljøvenligt.
De klimavenlige komfurer sparer op til 50 procent af forbruget af trækul eller brænde. Det resulterer i betydelige økonomiske besparelser i husholdningsbudgettet, sparer tid og resulterer i færre ture for at samle brænde. Særligt kvinder og børn drager nytte af nul emissions-komfurerne og den renere forbrænding i de energieffektive komfurer, idet de udsættes for mindre røg under madlavning.
Udbredelsen af energieffektive og soldrevne komfurer er et effektivt middel til at afhjælpe den hastige skovfældning i Madagaskar og reducere CO₂-udledningerne fra biomasse. Derudover betaler ADES for, at et træ bliver plantet, hver gang et komfur bliver solgt.
"”Min bedstemor siger, at Madagaskar plejede at være en grøn ø. I dag er det en rød ø.”"
Innovativ madlavning & løbnde teknsiske forbedringer
Solkomfurerne er ideelle til tilberedning af traditionel madagaskisk mad såsom ris, majs, kassava, suppe og kylling. At lave mad på denne nye måde kræver dog, at brugerne ændrer deres vaner. Derfor gennemfører ADES særlige programmer med træning og oplysning for at sikre korrekt og bekvem brug af solkomfurteknologien.
Siden 2017 har man brugt biomasse i form af såkaldte ”artemisia-briketter” i stedet for brænde til at fyre med i ovnene. Briketterne er en meter lange, vejer ti kilo og er fremstillet af resterende biomasse fra produktionen af malariamedicin. Sammen med indførslen af en semi-industriel produktion, kan de energieffektive komfurer ikke blot produceres mere klimavenligt, men også på en mere effektiv måde og i bedre kvalitet.
