{{ section.name }} Support

Vi fandt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} og {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} for '{{ searchTerm }}'

0 Results found


Hvordan bliver du digital nomade?

Hvordan bliver du digital nomade?

Er du også nysgerrig på livet som digital nomade?

Hvad er bedre end at få de insider tips fra to personer, der virkelig ved hvad de snakker om, og som har taget springet og nu lever drømmen ud som digitale nomader. Vi har allieret os med danske Maja Grønholdt og belgiske Sam Van den Haute, der begge lever som digitale nomader.

Hvordan forbereder man sig på en tilværelse, hvor ingen bånd binder dig?

Den største bjerg, du bestiger, når du springer ud som digital novmade, er når du forlader din comfort zone, og siger farvel til den sikre tilværelse i et 9-17 job og opsiger den lejlighed, du bor i. 

Det kræver sit mod at springe ud i det, og det er ofte dét der afholder folk fra at tage springet og leve det liv, de drømmer om.

  data-udi=

Vi har talt med to personer, der faktisk tog det store skridt ud i det uvisse, hvor de forlod deres sikre hverdag derhjemme for at forfølge deres drøm og passion for at leve en tilværelse om digitale nomader.

Den danske eventyrlystne, Maja Grønholdt, forklarer hvordan hun sammen med sin kæreste tog den svære beslutning om at trække stikket fra det konservative hverdagsliv:

"Det handlede i høj grad om frihed for mig. Jeg arbejdede som journalist i et par or, og det var virkelig stressende med både tidligere morgentimer og sene aftener, og jeg kiggede efter et job, der ville gøre mig gladere og give plads i hverdagen til at være mere samme med min kæreste og mine venner. I starten fortalte jeg ikke rigtig min omgangskreds omkring mine planer, men bare at jeg har sparet nogle penge op, som jeg gerne ville rejse for, men efter nogle måneder fandt jeg ud af at jeg virkelig gerne ville gå hele vejen".

Den udtalelse bakkes op af belgiske Sam Van den Haute, der også traf dens være beslutning, men havde måske en lidt lettere overgang til den nomadiske tilværelse:

"Jeg kom i gang lidt mere naturligt, tror jeg. Jeg havde lige færdiggjort gymnasiet, og vidste ikke rigtig hvad jeg ville, så jeg tog til Holland i lidt over et år. Efter det år vidste jeg stadig ikke hvad jeg ville, så jeg flyttede til L.A. i to år, men problemet var jeg egentlig ikke kunne arbejde der, for det havde jeg ikke visum til. Heldigvis har min bror arbejdet med SEO-opgaver i lang tid, og han lærte mig nogle basisting, som jeg så begyndte at eksperimentere med. Og det kunne jeg så gøre til mit fuldtidsjob".

Hvordan tager man de første skridt, så man faktisk får betaling for sine opgaver?

Selvom det kan lyde som en dans på roser at arbejde fra tropiske himmelstrøg rundt omkring i verden, er det absolut ikke bare givet fra dag 1. Enten skal du have et godt netværk fra starten, som kan hjælpe dig godt i gang, og ellers skal du selv være super proaktiv og række ud til folk, du måske ikke kender.

"Netværket er nøglen. Jeg havde et stort netværk qua mit arbejde som journalist, men det kræver også at du er åben og rækker ud til folk via Facebook eller LinkedIn. Helt ærligt, så kunne jeg ikke særlig godt lide det i satrten, men for hver gang jeg lavede et opslag på Facebook omkring det, fik vi nye kunder. Det hjalp mig også meget ift. at fortælle mine venner omkring det, fordi de kender også nogle potentielle kunder, og pludselig har du en masse at lave", fortæller Maja.

Selvom det måske virker som en oplagt tilgang, kan det faktisk også gøres på en helt anden måde:

"Jeg gjorde det, at jeg primært har lavet affiliate marketing. I bund og grund sælger jeg en masse forskellige rejserelaterede ting, som jeg så tjener kommission på. Det er jo bare én måde at gøre det på, men for at få succes med den model, er det vigtigt at tiltrække mange ind til din blog, og det er især det, der tager meget tid. Det tog mig næsten tre år før jeg tjente noget tilsvarende et fuldtidsjob. Efter det er opgaverne kommet lettere, og det har også udviklet sig til at jeg laver projekter for organisationer og virksomheder inden for turisme, men selvfølgelig er netværket vigtigt for at komme i gang", supplerer Sam.

Skal du spare meget op før du springer ud som digital nomade?

Det her spørgsmål får de begge hyppigst. Hvor meget skal du have sparet op, hvordan får du mest ud af dine penge, særligt i begyndelsen, og hvordan planlægger man det smartest?

"Jeg har lidt opsparing, men jeg havde ikke en fast indkomst, og derfor havde jeg nogle småjobs ved siden af. I mellemtiden havde jeg startet nogle hjemmesider op, som jeg også tjente lidt penge på. Det er egentlig en kombination af mange ting, men hvis du skal være digital nomade er det vigtigt at have en god opsparing eller et simpelt job ved siden af, som du kan kombinere med din livstil", forklarer Sam. 

Maja kunne ikke være mere enig:

"Det er faktisk et af de bedste tips jeg kan give. Min kæreste og jeg rejste afsted med omkring 11.000 EUR, hvilket jo ikke er så meget, men vi havde lavet et budget, og forsøgte at beregne hvor længe vi kunne leve i Sydøstasien for den sum penge, og fordi vi har været heldige og have gode projekter helt fra starten af, har vi også haft råd til at tage på flere eventyr. Ved at have en opsparing med, sikrer du også at du ikke stresser over det. Og i sidste ende handler skal du ikke stresse over det, for du skal tage beslutningen om at være digital nomade for at finde mere ind til dit "zen" mens du arbejder i den her tilværelse".

Er det virkelig det værd at blive digital nomade?

Det er et svært spørgsmål, og for sidste ende handler det rigtig meget om hvem du er. Det er ikke kun sjov og leg, og der kan være perioder, hvor det er mere udfordrende end sjovt. Men da vi spurgte, er det helt bestemt de positive ting, der opvejer de dårlige. Sam bygger videre på det, og forklarer:

"For mig handler det i høj grad og friheden. Du vælger selv dine arbejdstider, hvor du arbejder fra, og hvor meget arbejde du vil putte i det. Når man kombinerer alle de ting, er det jo på mange måder et drømmejob. Jeg ved, at jeg er meget heldig at kunne gøre det på fuldtid, men når det så er sagt, er der jo selvfølgelig også enkelte svære sider ved den her livsstil. I starten kan det især være ret stressende at finde nye projekter, og du er konstant usikker på din indkomst. Men for mig vægter friheden så meget mere end de dårlige ting. Fpr et par år siden boede jeg i Filippinerne, og i den nærmeste fremtid vil jeg gerne prøve at bo i enten Berlin eller Madrid; og alt det er ikke muligt med et "normalt" job. Friheden er virkelig bare fantastisk".

Maja understøtter det Sam fortæller, og siger også at for hende er friheden den absolut vigtigste faktor.

"Friheden er nøglen. Du kan i princippet arbejde fra alle steder i verden, du skal bare bruge en laptop og god internetforbindelse. I de 6 måneder, vi har gjort det indtil videre, havde vi vores faste base på Bali, men rejse også til Sri Lanka, Indien, Malaysia, Thailand og mange andre små øer i Indonesien, og du kan opleve så meget på kort tid, og det føles helt fantastisk!".

Skal man rejse hele tiden eller have en fast base et sted?

Okay, vi kan godt forstå, hvis du virkelig også overvejer at springe ud som digital nomade. Især fordi man kan rejse hele tiden, ikke? Men det handler ikke nødvendigvis kun om det. Det at have en base kan faktisk også være en fordel på rigtig mange punkter ifølge de to eksperter:

"Jeg kan godt lide at have en base, fordi så føler jeg mig mere produktiv. Og det her lyder måske lidt forkælet, men hvis du rejser hele tiden eller for meget, kan man også blive træt af det meget hurtigere," forklarer Sam.

Maja er enig med Sam, og fortæller:

"Vi kan virkelig godt lide at rejse langsomt, men i slutningen af sidste år rejse vi lidt for meget, og vær kun 1-2 nætter hvert sted, hvilket selvfølgelig er fedt fordi du får rejst og set en del, men du skal jo også arbejde ind imellem og der bliver det stressende. Så nu forsøger vi at skrue lidt ned for tempoet, og vi har allerede besluttet at rejse 1,5 måned til Portugal, og så bare se hvad der sker. Sagen er dog den, at vi begge har ret meget FOMO, og der er det vigtigt at indse, at du simpelthen ikke kan se alt på bare en uge når målet er at arbejde OG rejse på samme tid".

Hvordan kommer man godt i gang, og hvordan håndterer man de svære perioder?

Som nævnt før, vil der også være svære perioder, og du vil fra tid til anden selv sætte spørgsmålstegn ved din livsstil og hele meningen med det. Det sker jo for alle... Det kan ske hvis du i en periode har færre projekter end du plejer, eller at du måske savner din familie og venner, eller måske er du bare mættet af at være på farten.

"Selvfølgelig kan der være svære perioder, uden tvivl. Men der er bare så mange flere gode ting. De praktiske ting som fx at finde godt internet kan nogle gange være udfordrende, særligt da vi var i Indien. Vi kunne bruge hele dage på at finde en god internetforbindelse. Og så blev jeg også syg midt i det hele. Og når du er syg, og har en deadline du ikke kan nå fordi du har dårlig internet, og dit taletidskort udløber samtidig med at din telefon går i stykker, så gad man jo egentlig godt bare være hjemme i sin seng i Danmark. Men omvendt er det jo også bare en del af det at rejse..." fortæller Maja.

Sam tilføjer:

"Min største udfordring er nok, at man konstant skal få nye venner og forbindelser, samtidig med at du forsøger at holde forbindelsen til alle du har derhjemme. Når du er det samme sted på egen hånd i en længere periode, skal du også have menneskelig kontakt, og det kan nogle gange være trættende. Sagt på en anden måde, så de venskaber du får, når du er langt væk hjemmefra, så ved du inderst inde godt at det venskab er på lånt tid, fordi folk også rejser videre. En anden udfordring for mig kan også være alt det praktiske med ambassader og visum, hvis man gerne vil være et sted i et lidt længere tid. Men bare det at være fra Europa hjælper et langt stykke hen ad vejen".

 

Hvorfor være en digital nomade ude i verden frem for bare derhjemme?

Det korte svar til det, er selvfølgelig at der også følger en masse eventyr med, hvor man møder nye kulturer og kommer ud af sin comfort zone. Men det afhænger også bare meget af hvem du er som person.

"Som person er jeg virkelig nysgerrig og mit humør er generelt bare bedre når solen skinner. Altså selvfølgelig savner jeg mine venner og familie, men jeg ved at de altid vil være der. Jeg keder mig hurtigt og er altid på udkig efter nye eventyr," forklarer Maja, hvortil Sam følger op:

"Jeg kan virkelig også godt lide at være sammen med venner og familie, men jeg har altid en følelse af at jeg gerne vil ud og opdage nye steder, og se, hvordan der er at leve der. Ja, det er hårdt at møde nye mennesker hele tiden, men det er opvejer overhovedet ikke på alt det andet der følger med at leve ude i verden. Jeg tror det er meget forskelligt fra person til person, men i sidste ende er det noget du skal finde ud af selv," forklarer Sam.

Men hvor skal man rejse hen, spørger du nok dig selv? Verden er din legeplads, men der er selvfølgelig nogle steder, der bedre for den digitale nomade-livsstil. Og hvor skal man egentlig rejse hen, hvis det også er væsentligt med god internet, visum, og steder hvor du kan møde ligesindede rejsende?

"Jeg har primært rejse i Sydøstasien indtil videre, og jeg tror de fleste digitale nomader ville fremhæve Bali, fordi alt er så smooth. Det er let at finde god internet, møde nye mennesker, naturen er fantastisk, og du kan komme alle steder på en scooter, madmulighederne er gode, og så er det bare sikkert. Og hvis du er okay med at bo privat hos folk, kan det virkelig gøres billigt," fortæller Maja.

For Sam er det ikke kun Sydøstasien der popper op, når han tænker på hvad et godt spot kunne være:

"Selvfølgelig er Asien et godt sted for digitale nomader, men jeg vil også fremhæve både Australien og New Zealand, hvor internettet også er godt, destinationerne er smukke, og der er meget at opleve. Selv i de mere remote områder, er der gode muligheder for at finde projekter, du kan arbejde på fra din laptop. Europa er egentlig også et rigtig fedt område, som mange glemmer. Især hvis du er fra Europa kan du let flytte rundt mellem landene, fordi du behøver ikke visum, internettet er godt og du kan let udføre dit arbejde. Europa er faktisk mit favoritsted at være digital nomade fordi du har alt du behøver lige ved hånden".

Hvordan er hverdagen som digital nomade?

For mange af os kan det være svært at forestille os hvordan en hverdag egentlig ser ud, når man er digital nomade. Er det bare i pyjamas hele dagen eller arbejder man i et co-working space dagen lang?

Ifølge Maja afhænger det meget af målet for dagen:

"Når vi rejser gør vi egentlig det samme som alle andre rejsende, vi trekker, surfer osv., men hvis du er et sted i en længere periode, som vi fx var på Bali, så arbejder vi typisk fuldtid tre dage i streg, og så tog nogle dage til at udforske, surfe eller lignende. Når vi arbejder, finder vi typisk en hyggelig café eller et godt hjem med god internetforbindelse. Den gode ting ved at være i et privat hjem, er at du typisk bruger din frokostpause i poolkanten eller ved at surfe. Co-working er også en mulighed, men vi foretrak ikke at bruge for mange penge på det, men det kunne bestemt være noget vi ville gøre i fremtiden. I bund og grund arbejder jeg mindre end ved et "normalt" job, men det giver selvfølgelig også en lavere indkomst, men det betyder ikke det store for mig".

Og selvom Majas input lyder som drømmen, har Sam en lidt anden tilgang:

"Jeg har ingen fixed arbejdstider. Men når jeg er hjemme i Belgien stræber jeg efter at arbejde rigtig meget, så jeg, når jeg rejser, kan nyde det mere og have mere fritid. Jeg kan let arbejde fra 9-21 når jeg er hjemme i Belgien, men det føles ikke slemt som da jeg havde et "normalt" job, fordi jeg virkelig synes jeg laver nogle spændende projekter. Hvis jeg nu er et sted for en længere periode, så sørger jeg for at have en struktureret tilgang til at arbejde med mine projekter. Det er altsammen planlgt, men det er stadig ikke det samme som et 9-17 job, fordi det har en masse frihed under ansvar med sig".

Så, hvad er Maja og Sams bedste tips til folk, der drømmer om den her livsstil?

For at samle op på alt ovenstående, kommer her 7 tips til dig, hvis du drømmer om en tilværelse som digital nomade: 

1) Tag din opsparing med og lav et budget. Kedeligt, men vigtigt!

2) Hold dig til dit budget! Det kan være let at bruge flere penge, men forsøg ikke at gøre det.

3) Vær enig med dig selv (og dit budget) om hvilken type rejsende du er. Hvis du rejser for en længere periode, er der måske ikke på samme måde mulighed at øge dit budget på vejen, tværimod.

4) Vær sikker på, at du har alt det praktiske på plads ift. visum og forsikring.

5) Pas på med at have for høje forventer fra starten af. Du bliver ikke rig lige med det samme!

6) Husk også altid at have det sjovt mens du er afsted, for det var jo hele meningen med at blive digital nomade i første omgang, ikke?

7) Gør det på din egen måde! Du behøver ikke kopiere andres livsstil, for den passer måske ikke præcis til dig. Du vil helt sikkert finde ud af det uanset hvad! 

Hvis du vil se hele deres spændende snak fra vores session på KILROY Travel Festival 2020, kan du se afsnittet her. Du skal blot tilmelde dig, og så får du direkte adgang til sessionen. Det tager lige knap 30 minutter, det lover vi!

Og hvis du vil følge med i Maja og Sams fremtidige eventyr, kan du finde dem på Instagram lige her:

@majagronholdt

@checkoutsam

Din browser er forældet. Du kan opdatere til en nyere version her

Hov! Den side, du søgte, er ikke tilgængelig. Vi håber, at du finder det, du søger.