Vores guide til at rejse sikkert
Vi anbefaler altid vores rejsende, at de skal tage deres forholdsregler når de rejser - uanset hvor de befinder sig i verden. I tilfælde af en nødsituation under din rejse, bør du altid kende til de generelle forhold i en række forskellige situationer. Skulle der opstå en pludselig personlig nødssituation, skal du altid kontakte din rejseforsikring og i de tilfælde det er nødvendigt, kan du også ringe til KILROYs nødtelefon, som har døgnåbent.
Forholdsregler
Alkohol: At rejse er en fantastisk måde at opleve nye kulturer og møde spændende mennesker, men det er vigtigt at have styr på sikkerheden, mens du har det sjovt. En ting, som er vigtig at være opmærksom på, er de alkoholiske drikke du får serveret. Der kan være risiko for, at nogen kommer ting i din drink, som du ikke ønsker. Såsom drikkevarer tilsat andre stoffer (stoffer som GHB) eller metanolforgiftning. Metanol er en giftig type alkohol, der nogle gange kan ende i forfalskede eller forkert fremstillede drikkevarer. Det er sjældent, men noget du bør være opmærksom på.
Sådan kan du reducere risikoen:
- Hold dig til troværdige steder: Køb drikkevarer fra pålidelige barer, restauranter eller butikker i stedet for gadesælgere.
- Tag ikke imod drikkevarer fra fremmede, og efterlad ikke din drink uden opsyn.
- Hvis en drink er mistænkeligt billig, kan det være en god idé at springe over.
- Undgå hjemmelavet eller alkohol der ikke har en etiket: Lokalt producerede spiritusser kan være en sjov oplevelse, men de kan også komme med en vis risici. Hvis du er i tvivl, er det bedst at vælge forseglede, mærkede produkter.
- Hold øje med dine drikkevarer: Sørg for, at du ser din drink blive hældt op eller åbnet, og hvis du er usikker, så spørg, hvad der er i glasset. Dette kan hjælpe dig med at undgå mere end blot metanol.
- Vær forsigtig med stoffer omkring fremmede, og undgå at gå alene hjem om natten. Få nogen til at følges med dig, og tag aldrig imod et lift fra en fremmed.
- Kend symptomerne: Metanolforgiftning kan forårsage kvalme, hovedpine, svimmelhed eller sløret syn, ofte et par timer efter indtagelse. Hvis du mistænker, at noget er galt, søg straks lægehjælp.
- Spørg om hjælp, hvis det er nødvendigt: Hvis du er i tvivl om noget, så tøv ikke med at spørge lokale, medrejsende eller dit overnatningssted om råd – de ved ofte, hvad der er sikkert.
Gå aldrig alene:
Fortæl andre personer, hvad du gør, hvis du tager et sted hen alene eller med nogen, som du ikke kender. Fx. hvis du tager på en vandretur alene, skal du altid fortælle nogen på dit hostel, en rejsekammerat eller lignende hvor du tager hen og hvornår du forventer at være tilbage.
Respekter den lokale kultur:
Andre lande rundt i verden har andre skikke og kulturelle normer, end vi har i Europa. Sørg for at du respekterer den lokale kultur, undersøg det land du rejser til på forhånd og om der er noget, du skal være særlig opmærksom på i det specifikke land og opfør dig respektfuldt overfor andre, så du ikke ender i en misforståelse i et fremmed land.
Do's:
- Pas på dig selv og følg din mavefornemmelse.
- Det er helt okay at forlade et sted, hvis du føler dig utryg.
- Kend dine grænser og sig fra, når det er nødvendigt.
- Vi anbefaler desuden alle vores rejsende, at de tilmelder sig Danskerlisten i de lande, de rejser i.
Don'ts:
- Lad være med at bringe dig selv i farlige situationer.
- Tag ikke på en fysisk udfordrende aktivitet over dit niveau, da det både kan bringe dig selv og andre i fare.
- Sørg for at være frisk og udhvilet, hvis du fx. skal på et langt og hårdt trek dagen efter der er stor fest på dit hostel.
- Lad være med at tage på stranden for at bade om natten, hvis du er påvirket.
- Lad være med at bevæge dig ind i områder, som du ved, er usikre.
Gode råd på rejsen
Rejseforsikring: Først og fremmest anbefaler vi altid en rejseforsikring. En rejseforsikring er din bedste ven på rejsen, hvis du er uheldig! Din rejseforsikring kan også hjælpe dig med krisehjælp under din rejse, hvis det er nødvendigt.
Sygdom og ulykker: Undersøg nummeret til alarmcentralen i de forskellige lande. Ved hastesager kan du ringe til dit forsikringsselskab for råd. Medbring et førstehjælpskit og hav det altid øverst i rygsækken.
Akutte tandproblemer: Hvis du får akut brug for en tandlæge, så ring til dit forsikringsselskab. De kan som regel henvise dig til en tandlæge i dit område.
Mistet pas: Hvis du mister dit pas, bør du melde det til politiet eller de lokale myndigheder. Derefter kontakte det nærmeste danske ambassade, som er i stand til at udstede et midlertidigt pas. Hvis Danmark ikke er repræsenteret i landet, bør du ringe til Foreign Service og bede om vejledning. Borgere i EU kan kontakte et andet EU-lands ambassade. Et midlertidigt pas er kun gældende for hjemrejser og ikke videre rundrejse.
Død: I det usandsynlige tilfælde af dødsfald under rejsen (et familiemedlem eller en rejsekammerat), skal du hurtigst muligt aflægge rapport til din rejseforsikring samt den danske ambassade.
Kreditkort/telefon: Hvis dit kreditkort eller mobiltelefon bliver stjålet, bør du spærre begge med det samme. Din bank og mobilselskab har som regel et 24-timers alarmnummer.
Penge: Mister du alle dine penge, skal du kontakte din rejseforsikring, og du kan overføre en sum penge fra venner eller familie via Western Union eller lign. Det er en god ide at have lidt ekstra valuta fordelt i din bagage til nødsituationer.
Rejsedokumenter: Hvis du mister dine rejsedokumenter, skal du ikke bekymre dig for meget. De fleste er elektronisk lagrede, og vi kan i langt de fleste tilfælde være i stand til at hjælpe dig med at skaffe nye. Vores bedste råd er at gemme dine rejsedokumenter elektronisk.
Overfald: Hvis du har været udsat for overgreb, bør du kontakte politiet eller de lokale myndigheder og rapportere hændelsen. Søg læge, hvis nødvendigt, og ring til din rejseforsikring, der kan rådgive dig videre.
Tilbageholdelse og fængsel: I tilfælde af at du bliver fængslet i et fremmed land, skal du kontakte Foreign Service via ambassaden. De fleste lande tillader kontakt til ambassaden og en advokat, men vores bedste råd er at holde dig langt væk fra problemer på rejsen.
Ekstremt vejr og katastrofer: Hvis din rejse bliver afbrudt af oversvømmelser, tropiske storme, jordskælv, tsunamier og andre katastrofer skal du følge retningslinjerne fra de lokale myndigheder.
Tjek Udenrigsministeriets rejsevejledninger: Udenrigsministeriet opdaterer løbende deres rejsevejledninger til forskellige lande, så du kan følge med i hvad der sker rundt i verden og de lande, du skal rejse til. Du kan også læse mere om Udenrigsministeriets anbefalinger til unge rejsende her.