Sådan kommer du tættere på legaterne...
Hvis du skal læse på et universitet i udlandet kan der være gode penge at hente gennem legatansøgninger. Der findes forholdsvis mange legater og fonde i Danmark, og det kan derfor godt betale sig at lægge nogle kræfter i arbejdet.
1 - Forbered legatansøgningen
Overvej: Hvor mange penge skal du bruge? Hvad søger du penge til og hvorfor? Er det fx noget specifikt som tilskud til husleje i udlandet eller billetten frem og tilbage. Hvor længe vil du bruge på at lede efter legater? Hvor længe vil du bruge til at skrive legatansøgningerne?
2 - Find legaterne
Der findes flere hjemmesider som har samlet en masse legater i en søgemaskine. På Studerende Onlines website kan du finde en liste over danske legater.
Derudover findes der sider som, mod betaling, kan udfærdige en liste over legater og som ofte også tilbyder at skrive ansøgningerne for dig. Du må selvfølgelig selv om, om du vil benytte dig af dette, men du kan selv lave en lige så god liste selv. Dine ansøgninger bliver også mere personlige ved at du selv skriver dem. Du kan også finde legater i legathåndbogen som kan lånes på biblioteket.
3 - Sådan udvælger du legaterne
Undgå at skyde med spredehagl i din legatsøgning. Brug tid og kræfter på de legater som du rent faktisk har en chance for at få. Ellers risikerer du at spilde både din egen og legatadministratorernes tid.
Rigtig mange legater - især dem af ældre dato - har krav og betingelser som ansøgeren til legatet skal opfylde. Så før du begynder at søge legatet så læs fundsatsen grundigt.
I fundsatsen er der beskrevet nøjagtig hvilke krav og betingelser du skal opfylde for at komme i betragtning til legatet. Skal du f.eks. være i familie med medlemmer af Modstandsbevægelsen eller skal du være af islandsk afstamning eller have en særlig regional eller geografisk tilknytning til et sted, så skal du ikke søge legatet medmindre du rent faktisk opfylder kravene. Hvis du ikke opfylder de konkrete betingelser beskrevet i fundsatsen, kommer du ikke i betragtning.
Kommer du fra en lille by eller kommune kan det betale sig at få dine forældre, bedsteforældre eller andre til at holde øje med ugeavisen eller de regionale aviser. Her bliver legater slået op når ansøgningsfristen nærmer sig. Ofte er antallet af ansøgere få, fordi de fleste ikke er opmærksomme på legaterne. Tjek også generelt i det lokalområde du voksede op, da en del legater kræver at man har et tilhørsforhold til stedet. Spørg evt. din kommune eller region om de har nogle legater de bestyrer.
4 - Hvad skal legatansøgningen indeholde?
Dette kan du som regel læse om i vejledningen til det enkelte legat. De fleste legatansøgninger bør indeholde et ansøgningsskema, en motiveret ansøgning og de bilag der efterspørges i legatbeskrivelsen.
Hvis du er i tvivl om, om der er særlige ting, som skal vedlægges ansøgningen så kontakt den person, som er tilknyttet legatet.
5 - Sådan udfylder du ansøgningsskemaet
Skal der benyttes et ansøgningsskema så overvej, hvad der skal stå i det inden du begynder at udfylde det. Især hvis du har rekvireret det, så det skal udfyldes i hånden.
Husk at udfylde alle rubrikker i skemaet og henvis kun til bilag, hvis der ikke står andet i skemaet. På nogle skemaer bliver du bedt om ikke at henvise til bilag.
Kort sagt: gør som der bliver bedt om, da dette letter behandlingen af din ansøgning. Det er dumt at blive udelukket pga. praktiske ting, som ikke er i orden.
Findes der en vejledning til at udfylde ansøgningsskemaet så læs denne nøje. Den er der for din skyld og kan tit indeholde nyttig information.
6 - Sådan skriver du en motiveret legatansøgning
I din motiverede ansøgning har du mulighed for at adskille dig fra det øvrige ansøgningsfelt. Du skal overbevise fonden om at det er netop dig der skal have legatet. Vi anbefaler at ansøgningen maks er på en side (medmindre andet fremgår). Kræves der et ansøgningsskema vedlægges den motiverede ansøgning som bilag.
Start med at præsentere dig selv. Inkluder alder, navn, studie og beståede eksamener (vedlæg evt. karakterudskrift i bilag, da dette kan være med til at vise dit faglige niveau, din faglige specialisering og din faglige seriøsitet).
Derefter bør du begrunde hvorfor du søger legatet. Hvorfor vil du læse i udlandet, hvis du lige så godt kunne blive i Danmark? Får du faglige eller personlige kompetencer som du ikke kan få i Danmark?
Du bør også skrive noget om dine forventninger. Hvad forventer du at få ud af dit studieophold? Både fagligt, personligt og sprogmæssigt. Vedlæg evt. kopi af forhåndsgodkendelsen af dine fag, så de kan se at opholdet er meritgivende. Overvej også om studieopholdet i udlandet kan påvirke din fremtid. Husk at argumentere for hvorfor det er lige netop dig, der skal have legatet.
7 - Bilag til legatansøgningen
Du skal kun vedlægge bilag som er relevante for at fremme din sag. Nogle legater og fonde vil ikke have bilag. Respekter det.
Eksempler på bilag til legatansøgningen
- CV - husk at de nyeste meritter på dit CV skal stå øverst.
- Optagelsesbrev fra det udenlandske universitet eller andet bevis på, at du er i gang med at søge om optagelse.
- Udtalelser, fx fra undervisere eller arbejdsgivere.
- Karakterudskrift eller eksamensbevis (kun de nyeste).
- Liste over andre legater du har søgt til samme formål.
- Budget. Her skal fremgå klart hvorfor du søger den sum penge, som du har bedt om.
Hvis universitetet eller uddannelsen er ny eller ukendt så vedlæg en beskrivelse eller andet bevis for fagligheden. - Formueoversigt. Nogle legater kræver en oversigt over den formue du besidder. Denne kan fås ved henvendelse til Skat eller Borgerservice.
Husk at lægge vedlagte bilag i prioriteret rækkefølge. Dvs. bilag 1 skal nævnes og henvises til først. Skriv nummer på bilagene.
8 - Budget til legatansøgningen
Eksempler på udgifter:
- Flybillet tur-retur
- Studieafgift/Tuition Fee
- Studiebøger
- Leveomkostninger
- Forsikring
- Sprogkurser
- Sprogtest
- Flytteudgifter evt. opmagasinering af møbler i Danmark under opholdet.
- Lokaltransport
- Udgift til helseattest fra dansk læge (kræves af nogle udenlandske universiteter)
- Visum
- Ansøgningsgebyr til universitetet
- Diverse, fx kulturelle aktiviteter (rundrejser kan ses som en kulturel aktivitet)
Eksempler på indtægter
- SU
- SU-lån
- Udlandsstipendium
- Evt. scholarships fra det universitet du skal læse på
- Øvrige legater
- Egen opsparing
- Støtte fra familie
- Det beløb du søger er forskellen mellem Indtægter og Udgifter.
Fonden bestemmer selv, hvor mange penge de vil give dig, men har du brug for 40.000kr så skriv det og håb på det bedste. Du får sjældent flere penge end du specifikt søger om.
9 - Andet du skal være opmærksom på
- Skriv tydelige kontaktoplysninger.
- Får du afslag så ring ikke og spørg hvorfor. Der er tit for mange ansøgere i forhold til penge.
- Overhold altid frister.
- Lav en oversigt over søgte legater og hvem du har fået svar fra (brug evt. Excel).
- Gør din ansøgning personlig. Lad være med at kopiere andre studerendes ansøgninger.
- Du kan sagtens søge det samme legat igen. Hvis du ikke fik det første gang, kan det være at du gør det nu. Hvis du har fået legatet før så kender de dig, og hvem ved, måske vil de gerne støtte dig igen.
- Du kan sagtens søge under dit studieophold.
- Har du fået tildelt et legat så skriv og sig tak. Du kan evt. også skrive når du kommer hjem fra dit ophold og fortælle, hvad du fik ud af det.
Hvis du vil høre om dine muligheder for at studere i udlandet kan du læse mere om vores anerkendte universiteter i udlandet, få gratis studievejledning af vores studievejledere på mai eller booke et møde.
Vi glæder os til at hjælpe dig med at studere i udlandet.