Gadefester, festivaler, højtider og andre fejringer du bare skal opleve som backpacker!
At opleve en destination eller et land udfra en lokal begivenhed er en helt unik måde at lære et sted at kende på. Der gemmer sig fantastiske og sjove gadefester, festivaler og andre fejringer både i Asien, Oceanien, Nord-og Latinamerika, Afrika samt Europa. Vi garanterer dig for, at du bliver inspireret til at sætte nogle af dem på din bucket liste, til din næste backpacker rejse!
1. Holi Festival i Indien & Nepal
Holi eller farvefestivalen er en hindu festival, som fejres i Indien og Nepal. Holi fejrer foråret og at det gode sejrer over det onde, ved at man kaster farvet pulver, også kaldet gulal, efter hinanden på gaden. Det er dog ikke altid lige nemt at få farven af igen, så vær klar på en farverig rejse!
Hvornår? Holi Festivalen finder sted i slutningen af februar eller marts og varer typisk i to dage.
2. Full Moon Party i Thailand
Det ligger måske lidt i ordet. Full Moon Party er en fest under fuldmånen og er måske den største backpacker fest i Sydøstasien for rejsende. Den finder sted på en strand på øen Koh Phangang i Thailand, hvor du kan se frem til musik, ildshows, UV maling på alt og alle og mange andre festlige oplevelser!
Hvornår? Full Moon Party finder sted hver gang der er fuldmåne. Du kan tjekke den officielle kalender med datoer her, samt sikre dig en plads til næste Full Moon Party her.
3. Kinesisk nytår i Sydøstasien
Kinesisk nytår er også kendt som forårets festival eller Lunar New Year. Traditionelt set var formålet med det kinesiske nytår, at man bad til guderne efter en god høstsæson. Legenden siger, at der tilbage i tidernes morgen var et monster som de lokale gemte sig for. Dagen efter da de vågnede og stadigvæk var i live fejrerede de det ved at fyre fyrværkeri af. Fyrværkeri er nu blevet en helt essentiel del af festivalen og det siges at dagen for det kinesiske nytår skulle være den dag i verden, hvor der fyres allermest fyrværkeri af.
Derudover lyder traditionen også på, at man under det kinesiske nytår kun må spise dumplings og at alle dekorationer skal være i farven rød. Selvom det er en kinesisk begivenhed, fejres den også af andre lande i Sydøstasien som Sydkorea, Vietnam, Thailand, Filippinerne, Malaysia og Singapore.
Hvornår? Det kinesiske nytår varer i 15 dage og foregår i januar eller februar.
4. Yi Peng Festival i Thailand
Yi Peng er en lysfestival, der foregår i Chiang Mai i den nordlige del af Thailand. Festivalen markerer at monsoon sæsonen er overstået og fejres derfor ved, at man tænder lanterner og lader dem flyve op mod nattehimlen. Mange kender derfor også denne festival som lanterne festivalen. Yi Peng fejres ofte sammen med Loy Krathong – en anden thailandsk festival, hvor man sætter lanterner med lys ud på vandet.
Hvornår? Yi Peng fejres på den første fuldmånedag i november hvert år.
5. Harbin Ice & Snow Festival i Kina
Harbin Ice & Snow festival er verdens største is og sne festival, som finder sted hvert år i Kina. Festivalen startede efter at sne-lanternerne, som Harbin området er kendt for, blev rigtig populære at komme og se, hvilket udviklede sig til festivalen, som nu omfatter verdens største isskulpturer, snelandskaber og lysshows, der lyser den mørke vinterhimmel op.
Udover at være en vinterfestival er Harbin Ice & Snow festival blevet en kulturfejring med traditionel kinesisk sang og dans.
Hvornår? Festivalen er åben fra slut december og to måneder frem.
6. Karneval i Rio
Du kender nok verdens største karneval i Rio de Jainero i Brasilien. Karnevallet er en kæmpestor gadefest med optog, sambadanserer, kostumer og ikke mindst en masse mennesker, der alle er i godt humør. Karnevallet holdes før fasten hvert år og datoerne er derfor aldrig de samme.
Hvornår? Rio Karneval strækker sig henover fem dage og foregår i februar, marts eller april måned. Du kan tjekke den officielle hjemmeside for mere info.
7. Día de los Muertos i Mexico
Día de los Muertos, også kendt som de dødes dag, er en højtid, hvor man mindes de døde. Legenden lyder på, at de døde på denne dag går iblandt os, og at de ved at følge gule blomster, som spredes ud over det hele, bliver ledt hen til deres slægtninge eller venner. Højtiden er fra Mexico, men bliver også fejret i udvalgte andre lande i Latinamerika. Selvom Día de los Muertos er en dag om året, strækker festlighederne sig over et par dage.
Hvornår? De dødes dag er d.2 november hvert år. Vil du med næste gang det afholdes, så foreslår vi, at du kigger nærmere på denne aktivitet, som planlægges udfra festlighederne hvert år.
8. Mardi Gras i New Orleans
Mardi Gras er måske hovedattraktionen når det drejer sig om New Orleans i USA. Navnet betyder tyk tirsdag og gadefesten falder derfor altid på en tirsdag, selvom der hele to uger op til dagen spreder sig god stemning og parader rundt omkring i byen. Gadefesten består af forskellige parader og folk, der danser på gaden, blomsterpiger der kaster kranse udfra balkonerne og ikke mindst masser af jazz og blues musik, som også kendetegner New Orleans.
Hvornår? Mardi Gras strækker sig henover to uger, men selve Mardi Gras dagen ligger hvert år før fasten.
9. Wildfoods Festival på New Zealand
Der findes mange spøjse fejringer i hele verden, men en af dem du måske ikke havde regnet med finder du i Hokitika på New Zealand's sydø. Byen er nemlig kendt for Wildfoods Festival, hvor mærkelig mad hyldes. Her får du mulighed for at udfordre dine smagsløg, hvis du ellers tør! Festivalmenuen lyder nemlig på ting som tekstikler fra får, hestersperm, larver og Whitebaite pandekager, som er en lokal delikatesse. Her steges der pandekager med små fisk på panden vis øjne triller rundt. Udover mærkelig mad er de lokale typisk udklædt og der er masser af liv i byen.
Så hvis mærkelig mad står på din bucket liste, er denne festival lige noget for dig!
Hvornår? Wildfoods Festival foregår i starten af marts på vestkysten af sydøen. Du kan finde mere info på festivalens officielle hjemmeside.
10. Nytår i Sydney
Nytår fejres i hele verden, men nytår i Sydney er noget helt specielt.
Sydney i Australien er et af de første steder i hele verden, hvor det nye år fejres og hvis der er noget de er gode til, så er det at holde et brag af en fest. Nytår i Sydney er kendt for at være et af de bedste steder at fejre det nye år blandt andet på grund af deres massive fyrværkerishow, som skydes af henover havneområdet og opera huset. Hvert år er dedikeret til et særligt lyssymbol, hvilket gør alle år helt unikke. Udover et vildt fyrværkerishow er nytår i Sydney også kendt for deres vilde events, harbour cruises og rooftop parties. Vil du inspireres til andre potentielle steder at holde nytår så læs med her.
Hvornår? 31 december.
11. First Thursdays i Cape Town
First Thursdays i Cape Town i Sydafrika er noget helt særligt. På denne ene dag om måneden er der gang i gaderne til langt ud på natten. Forestil dig kulturnat på steorider! Det er en kulturel begivenhed, hvor museer, gallerier og andre steder holder åbent til sent, hvilket medfører at cafeer og barer forbereder det helt store lineup med musik og god stemning.
Den første torsdag i hver måned er der derfor fyldt med musik og mennesker, der danser på alle gadehjørner i centrum af Cape Town. På grund af First Thursday er den første torsdag i hver måned blevet den nye dag at gå i byen.
Hvornår? Første torsdag i hver måned.
12. Cappacodia Balloon Festival i Tyrkiet
Drømmer du om at flyve i luftballon? Cappacodia i Tyrkiet er kendt for at være et af de bedste steder at flyve i luftballon og særligt en gang om året, hvor Cappacodia Balloon Festival sørger for at fylde himlen med luftballoner i alle størrelser, former og farver.
Festivalen foregår over fire dage og består af koncerter, opsætning af luftballoner i sjove og mærkværdige former samt lasershows, der lyser nattehimlen op.
Hvornår? Juli måned