Praktisk inden du rejser
Når der er styr på rejseplan og flybilletter, skal du have ordnet nogle af de praktiske forhold som rejsedokumenter, visum og vaccinationer. Har ud svært ved at overskue alle de ting, der skal styr på i forbindelse med planlægningen af din rejse, så lad os hjælpe dig!
Book et gratis rejseplanlægningsmøde!
Du kender det sikkert fra andre ferier. Du stresser rundt i sidste øjeblik med det hele, og flyet afgår om 3 timer. Når du endelig står i lufthavnen har du heldigvis husket passet - men er det nu også stadig gyldigt?
Vær i god tid
I god tid inden afrejse bør du have styr på dine rejsedokumenter, pas, visum, pengesager og ikke mindst vaccinationer. Når du modtager dine flybilletter, skal du tjekke dem grundigt, og sørge for, at alle datoer og destinationer stemmer.
Det eneste, du kan udskyde helt til sidste øjeblik, er pakkelisten. Pak så let som muligt - en tommelfingerregel er at fjerne halvdelen af tøjet. Rygsækken skal nok blive fyldt undervejs!
Husk ved indrejse i USA, skal du søge om ESTA.
Medbring fysiske kopier
Selv om flybilletter er elektronisk lagret ved flyselskaberne, bør du udskrive og medbringe din elektroniske billet og referencenumre. Det samme gælder for enhver form for rejseprodukt, som du har bestilt hjemmefra; vouchers til hostel eller hotel, værdikuponer, leje af bil samt oplevelsesture, aktiviteter og sprogkurser.
Husk elektroniske kopier
Sørg for at efterlade kopier af alle dine vigtige rejsedokumenter i din email indbakke eller på en smartpphone, et USB-stik eller lignende. Ved at gøre dette, har du let adgang til alle informationer.
Pas
Passet skal være gyldigt, så længe du er ude at rejse, og mange lande kræver, at dit pas er gyldigt i 6 måneder efter udrejse af det pågældende land.
Når du oplyser dit navn og personlige oplysninger til brug i rejsedokumenter, skal du altid huske at bruge dit navn som det står anført i passet. En kopi af dit pas kan være nyttig i nogle situationer, men en kopi vil aldrig blive accepteret som bevis for identitet.
Husk i øvrigt, at der skal være blanke sider i passet når du tager af sted, så der er plads til visumstempler osv.
Visum
En lang række lande uden for Europa kræver, at du har et visum. Et visum udstedes normalt af landets ambassade og består af et dokument eller et stempel i dit pas.
Et visum er en tilladelse til at komme ind i et land. Ved ansøgning om visum skal du sende dit pas til landets ambassade. Ekspeditionstiden kan variere fra nogle få dage til flere uger og prisen kan også variere en hel del. Nogle er gratis, mens andre kan koste helt op til 1500 kroner.
Visum til flere lande på én gang
Hvis du på samme rejse skal besøge flere lande der kræver visum, kan det være svært at få alt på plads inden afrejse. Hvis du skal af sted på en backpackertur, kan det derfor medføre nogle visum-dillemaer, da du jo bruger dit pas på alle tidspunkter under rejsen. Lad os rådgive dig om, hvordan du kommer videre med visumansøgninger og i nogle tilfælde hjælpe dig med at få visum.
Tjek detaljerne
Når du får dit pas tilbage med visum, så dobbelttjek altid at datoerne er korrekte og hold også øje med hvilke datoer, der bliver stemplet i passet ved indrejse - det sker ofte at datostemplet er forkert, hvilket kan give dig problemer senere på rejsen.
På visumservice.dk kan du holde dig opdateret på reglerne for det pågældende land.
Penge
Heldigvis har verden tilpasset sig andre betalingsmidler end papirpenge - og kreditkort er den perfekte løsning.
På længerevarende rejser bør du medbringe to forskellige kreditkort. Husk altid telefonnummeret til kortspærringsservice, i tilfælde af at kreditkortet bliver stjålet eller du mister det.
Husk US dollarsSelvom det aldrig er klogt at gå rundt med for mange kontanter som rejsende, anbefaler vi, at du medbringer lidt amerikanske dollars til nødsituationer. Disse penge bør ikke bruges tilfældigt, men er altid gode at have ved hånden, hvis alt andet fejler.
Overførsel af pengeHvis du mister dine kreditkort og ikke kan skaffe kontanter via medrejsende, kan du få overført penge hjemmefra gennem Money-transfers som Western Union. Det er ret dyrt, men som en sidste udvej kan det være en livline.
Vaccinationer
Førstegangs rejsende til en lang række lande udenfor Europa bør vaccineres mod infektionssygdomme.
Hvis du skal rejse til Nordamerika og enkelte andre lande, så skal du ikke vaccineres, men de fleste lande i Afrika, Asien, Syd- og Mellemamerika og Stillehavsregionen kræver en eller anden form for vaccination.
Du kan blive vaccineret enten på et vaccinationscenter eller hos din egen læge. Typiske sygdomme du bør være opmærksom på:
- Gul feber
- Hepatitis A
- Hepatitis B
- Meningitis
- Stivkrampe
- Malaria
Spørg din læge til råds om hvilke vaccinationer du har behov for. Sørg for at gøre det i god tid før afrejse, da nogle vaccinationer kræver flere indsprøjtninger. Skal du rejse Jorden Rundt, er det en god idé at gå i detaljer med lande du skal besøge og hvordan du rejser rundt.
Vi anbefaler at du i Danmark går til din egen læge eller får hjælp af et vaccinationscenter.
5 gode grunde til du bør tegne en rejseforsikring
Det er én ting, der ikke kan understreges nok! Og der vigtigheden af din rejseforsikring!
- Det er meget sejere at blive fløjet med en helikopter ned fra Kilimanjaro frem for at kravle ned med et brækket ben.
- Hvis du falder og brækker armene, kan du med en afbestillingsforsikring ombooke din rejse, og tage drømmeturen når du er rask igen.
- Eksotiske madvarer fra det lokale gadekøkken er mindre farligt, når du ved, at en eventuel madforgifting kun resulterer i et par dage ud af rejsekalenderen, og ikke en kæmpe hospitalsregning på mange tusinde kroner.
- Rejseforsikring er overraskende billig, og det er bedre at betale lidt nu og ikke få brug for forsikringen end alternativet.
- En rejseforsikring koster det samme som to sodavand om dagen, og du har hjælp og assistance døgnet rundt. Du kan ringe fra alle verdenshjørner på alle tider af døgnet.