Hvad koster det egentlig at læse i udlandet? Dette spørgsmål får vi meget ofte, og det er der selvfølgelig en god grund til. Kort sagt, så er der mange muligheder for at finansiere din uddannelse i udlandet, og i mange tilfælde vil man måske blive overrasket over, at studier i udlandet kan blive billigere end herhjemme.
OBS: Vi vejleder kun om finansiering på vores partneruniversiteter og i vores praktikbyer.
Studieafgiften (også kendt som study fee eller tuition fee) til universitetet varierer meget fra land til land og universitet til universitet. Studieafgiften for at læse en bachelor i medicin VS et semester i business, er vidt forskellig, og vi anbefaler derfor altid, at du kontakter os og fortæller os om, hvad du drømmer om at studere. På denne måde kan vi nemmere vejlede dig og sende dig et estimeret budget over din ønskede uddannelse. Hvis ikke du ved hvad du vil studere, vil vi meget gerne vejlede dig.
Det er vigtigt at huske på at der er langt fra kun udgifter forbundet med at studere i udlandet. Forneden kan du læse mere om potentielle indkomster der kan nedbringe den samlede studieafgift til universitetet. For eksempel kan du som dansk studerende søge om et udlandsstipendium der kan dække din uddannelse i udlandet i op til 2 år og som svarer til det beløb en tilsvarende uddannelse ville koste i Danmark. Et udlandsstipendium bruges til at betale din studieafgift til universitetet i udlandet. For at få et udlandsstipendium skal du se om din uddannelse er godkendt på Fast Track listen. Hvis ikke, kan du søge om at få den optaget på listen, så fortvivl ikke, hvis du ikke finder den på listen.
Forventede indtægter i forbindelse med et udlandsophold:
- Udlandsstipendium - med et udlandsstipendium kan du få betalt hele eller en stor del af din uddannelse i udlandet i op til 2 år.
- Legater til studier i udlandet - mange private virksomheder støtter unge med legater til studieophold.
- Scholarships - mange af vores samarbejdsuniversiteter tilbyder scholarships til internationale studerende.
- SU i udlandet - i langt de fleste tilfælde kan du få din SU (og dit SU-lån) med til udlandet
- Studiejob i udlandet - i nogle lande som Canada, New Zealand og Australien, er det tilladt for internationale studerende at søge et studiejob ved siden af uddannelsen.
Forventede udgifter i forbindelse med et udlandsophold:
- Studieafgifter - Studieafgiften til det enkelte universitet varierer fra uddannelse til uddannelse og universitet til universitet. Kontakt os og modtag studieafgiften på din drømmeuddannelse
- Bolig
- Mad
- Leveomkostninger
- Flybilletter (vi hjælper dig gerne)
- Evt. visum
- Rejseforsikring (vælg evt. Gouda gennem os)
Udlandsstipendium
Du kan søge om at få et udlandsstipendium med til udlandet til finansiering af dit udlandsophold. Det vil sige, at du kan få det beløb med til udlandet som din uddannelse i Danmark ville have kostet i op til 2 år. På den måde kan du fx. få betalt et semester eller hele din kandidat/master i udlandet. I nogle lande varer en kandidat/master kun et år. Udlandsstipendium er kun berettiget dem der er SU-berettiget. Hvis du ønsker det, kan du vælge at læse et eller to semestre af din bachelor i udlandet og for eksempel en hel kandidat hvis den varer i et år, dvs. de to års udlandsstipendium må gerne fordeles ud over hele din uddannelse.
Hvis du ønsker at læse et semester i udlandet skal du have forhåndsgodkendt dine fag af dit universitet i Danmark for at modtage dit udlandsstipendium.
Hvis du ønsker at læse en hel kandidat i udlandet (på et eller to år), kan du på denne liste se hvilke uddannelser der allerede er forhåndsgodkendt. Hvis din uddannelse ikke er på listen kan du søge om at få den godkendt.
Du kan forvente at modtage mellem 23.000 og 50.000 per semester, men det præcise beløb afhænger af hvilket studie du vil læse.
SU til udlandet
Du kan søge om at få din SU med til udlandet hvis:
- Studieopholdet er et led i din danske uddannelse
- Dit danske uddannelsessted godkender, at studieopholdet giver fuld merit
Du kan få SU i udlandet i op til 4 år, dog skal du være opmærksom på at hvis du ønsker at læse i USA kan du kun få SU med til de sidste 3 år af en bacheloruddannelse i USA, selvom uddannelsen ofte varer 4 år. Det betyder, at du ikke får SU det første år af uddannelsen. Et alternativ kan dog være at søge om legater det første år.
Legater til studier i udlandet
Der findes over 18.000 legater alene i Danmark og der er derved rigtig god chance for at score nogle penge til dit udlandsophold via legater men... det kræver lidt arbejde. Vi kan dog godt afsløre at det hårde arbejde er det hele værd når du modtager brevet eller e-mailen om at du har modtaget et legat.
Vi har her på siden har lavet en legatguide til dig, der ønsker at vide, hvordan du kan søge legater, men hvis du har flere spørgsmål om legater, kan du altid kontakte os.
Udlandsstudielån til kandidat uddannelser
Hvis du har fået godkendt dit studieophold i udlandet, men udlandsstipendiet ikke dækker hele din studieafgift, kan du søge om et udlandsstudielån. Du kan låne det beløb der svarer til differencen mellem den danske taxametertakst og den udenlandske uddannelses faktiske studieafgift. Du kan låne op til 100.000 kroner og det betales tilbage som det alm. SU-lån. Udlandsstudielån er kun til kandidat/master niveau.
Studiejob i udlandet
I mange lande kan du rent faktisk få et job ved siden af studierne. På denne måde kan du, udover at tjene penge til dit studieophold, komme tæt på de lokale og få international erhvervserfaring på dit CV.
- Studiejob i Australien: I Australien kan du arbejde i op til 48 timer per 14 dag både on-campus og off-campus mens du læser. I ferierne kan du arbejde fuldtid. Dette kan fx være på en café eller i en restaurant, i den lokale biograf eller måske på et kontor? Mulighederne er mange. Du kan læse mere om at læse og arbejde i Australien.
- Studiejob i Canada: I Canada må du arbejde i 20 timer om ugen både on-campus og off-campus hvis du har et studie visum og fuldtidsarbejde i ferier. Du kan læse mere om at studere i Canada.
- Studiejob i Japan: For internationale studerende i Japan er det tilladt at arbejde ved siden af studierne. Dette kræver dog at du ansøger om "shikakugai katsudo kyoka", som er et bevis på, at du har tilladelse til at have et studiejob i Japan.
- Studiejob i New Zealand: I New Zealand kan du arbejde i 20 timer om ugen mens du læser både on-campus og off-campus, og fuld tid i ferierne. Semesterstuderende kan dog kun arbejde fuld tid i ferierne. Læs mere studier i New Zealand.
- Studiejob i USA: I USA kan du arbejde i op til 20 timer om ugen, dog kun on-campus. Dette kan f.eks. være på skolens café eller i biblioteket. Som udgangspunkt må du ikke arbejde udenfor campus med mindre du ansøger om det.
Da ovenstående information nemt kan ændres, anbefaler vi altid at du kontakter os for at få den nyeste information om studiejobs i udlandet. Vi anbefaler altid at du medbringer nok penge til at kunne gennemføre det første semester af din uddannelse uden et studiejob, så du har nok tid til at blive vant til arbejdsbyrden fra universitetet.
Scholarships til internationale studerende
Langt de fleste af vores samarbejdsuniversiteter uddeler hvert semester scholarships til internationale studerende der ansøger gennem os. Vores studievejledere kan fortælle dig, hvilke universiteter der har scholarships som hvordan du kan ansøge om dem.